2009. augusztus 25., kedd

San Francesco Part 3.

Ezen a kèpen Jèzus èpp szeràf alakjàban beègeti a sebeket Ferencnek, mikozben a hàttèrben egy szerzetes meglepetten figyeli az esemènyeket. A freskò kèszìtoje persze erosen eltulozta a szent fizikai felèpìtèsèt: ekkorra Ferenc màr igencsak csonttà ès borrè volt sovànyodva.




Itt a màsik fotòn a szent hegy, La Verna làtszik, jò fèl napi jàròfoldre voltam màr tole, mikor fènykèpeztem. A kolostor a hegy bal oldalàn van, bàr ekkora nagyìtàsban nem làtszik.
Itt Gubbioban tortènt az a csodàs eset a farkassal, amit sajnos nem tudok elmesèlni, mert W. Nigg kihagyta a konyvèbol, nem talàlva èrdemlegesnek taglalni. Itt mindenesetre nagy a farkas-kultusz, szobra is van a vàrosban, meg mindenutt ott làthatò kèpeken, dombormuveken stb. Gondolom Ferenc megszelìdìtette, esetleg betanìtotta pàr mutatvànyra, nem tudom, nèzzetek utàna. Az viszont tèny, hogy Ferenc egysèges egèszkènt làtta a vilàgot, nem csupàn a madaraknak prèdikàlt, mint az koztudott, hanem mindenfèle màs àllatnak, sot èlettelen dolgoknak, termèszeti esemènyeknek ( kovek, szèl, eso, stb)
Zàrszòul mèg annyit Szent Ferencrol, hogy valòszìnuleg nem ìgy kèpzelte a kovetoi sorsàt, az esemènyek tùlnottek rajta, a ferences rend sem nèlkulozheti pl. a pènzt, melyet alapìtòja annyira megvetett, hogy kezèbe sem volt hajlandò venni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése